Upgrade на Linux Mint от 17.х до 18 версия

В тази статия ще ви споделя как да извършите upgrade на linux Mint. Тезата ако нещо работи без затруднения е по-добре да не се update принципно си важи, но важен аспект тук е промяната на ядрото и поради тази причина този upgrade е значим. В случай, че не сте запознати Mint използва ядрото на Ubuntu и по-точно 17.х версия използва 14.х версия на Ubuntu, а Mint 18 използва 16.х.

За пример мога да посоча инсталирането на Mssql, които изисква именно 16 (и за 15 има вариант) версия на Ubuntu. Това беше и главната причина да извърва промяната, но ако не ви се налага на вас то може спокойно да използва Mint 17.3, като самата му поддръжка ще бъде до 2019г.

До тук с интрото. Решението е взето и е време да предприемем нужните стъпки.

1. Първата ви стъпка винаги трябва да бъде записване на ISO файл на новата версия и Live boot. Така лесно ще проверите дали вашия hardware е поддържан и работи без затруднения. Процедурата отнема 15-20 минути и не е за пренебрегване.

2. Добре, пренебрегнахте стъпка едно, но поне си направете качестен Backup на важните неща. Всъщност това трябва да го извършвате периодично, но това е друга тема.

3. Проверете коя версия използвате сега с:

cat /etc/os-release

Ако използвате версия 17.3 е добре, но ако е по-ниска е необходимо посредством Update Manager да извършите това. Друг е въпроса защо до сега не сте го направили това.

4. Let`s the fun begin

Инсталиране на нужните инструменти посредством:

apt install mintupgrade

Симулирате Upgrade с:

mintupgrade check

ВАЖНО!!!: Посредством тази симулация е необходимо да разгледате дали ъпгрейда е възможен. Ако не е кои точно пакети е необходимо да поставите или премахнете. Обърнете внимание и на факта кои пакети ще бъдат премахнати. Както в моя случая може да си ги запишете и в последствие да ги поставите отново ако са необходими.

Изспълнявате “mintupgrade check” докато Mint няма забележки или

5. Свалянето на Upgrade пакетите

Изпълнявате:

mintupgrade download

До този момент свалихме само инструменти, пакети и извършихме проверка и все още можете да се откажете от самия Upgrade. Last warning…

6. it’s about time

Изпълнявате:

mintupgrade upgrade

Сега гледайте притеснително 10-20 минути монитора и стискайте палци всичко да премине успешно.

7. Да сметнем, че вече сте преминали на Mint 18. Може да отворите Update manager и да забележите, че има Kernel update ( в този момент е до 4.4.0-59 ) и ако желаете може да го поставите. След това може да разгледате, че имате нова директория в:

/home/user/Upgrade-Backup

Препоръчвам Ви да разгледате съдържанието и.

Та така става въпросния upgrade и за финал .. RIP Rosa and Welcome Serena.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.